Lyssna

Göteborg–Borås, dubbelspårig ­järnväg

Tåg kör i hög hastighet på tågspår i Mölnlycke.

Nu är planeringen av den nya järnvägen mellan Göteborg-Borås igång. Trafikverket utreder en sträcka för höghastighetståg som planeras stanna i Mölndal och Landvetter flygplats. Nu pågår det tredje, avslutande samrådet fram till den 11 juni.

Omtag med fokus på sträckan Göteborg-Borås

Sommaren 2018 fattade regeringen beslut om en ny nationell plan för järnväg. I beslutet finns sträckan Göteborg–Borås med som en del av förslag på en ny stambana.

Regeringen bekostar första deletappen med 3,8 miljarder kronor och kommer att finansiera projektet med mer pengar efter hand.
Trafikverkets planer för nya järnvägen mellan Göteborg-Boråslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Andra tågstationer i fokus

Trafikverket har tagit ställning för en in­riktning på stationer i Mölndal, Land­vetter flygplats och Borås.

Ytterligare tågstationer kan till­komma beroende på kapacitets­bedömningar och diskussioner mellan Trafikverket och Västra Götalandsregionen. Frågan om fler stationer utreds av Trafikverket.

En del av Götalandsbanan

Den nya spårförbindelsen Göteborg-Borås, en del av nya stambanor, är också en del av planen för en höghastighetsjärnväg som förbinder de två storstäderna Göteborg-Stockholm, även kallad Götalandsbanan.

Järnvägs­­sträckan ingår i den nationella planen för transportsystem som regeringen och statliga Trafikverket ansvarar för.

Kontakt

Hanna Henningsson, planeringsledare Trafik
031-724 61 00 (växel)
hanna.henningsson@harryda.se

Relaterad information

Trafikverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ny dubbelspårig järnväg mellan Göteborg-Borås