För att underlätta integrationen är hjälp från privatpersoner, föreningar, organisationer och företag ett ovärderligt stöd.
Varje torsdag kl 15-16 i Mölnlycke kulturhus.
Arrangör: Röda korset, Mölnlyckekretsen
Språkcaféet på Hindås station startar onsdag den 29 augusti och har öppet onsdagar mellan klockan 16-18.
Läs mer på Hindås stations webbplats
Arrangörer: Hindås station/Fritidsföreningen Form och Bild
,
Röda korset Hindås
,
Studieförbundet Vuxenskolan Bollebygd/Härryda
med flera.
Kulturkompis ger nyanlända och etablerade svenskar möjligheten att gå på kulturaktiviteter tillsammans! Projektet är del av Studieförbundet Bildas arbete med nyanlända/asylsökande där uppdraget är att bidra till meningsfulla aktiviter som stärker kunskapen i svenska, det svenska samhället och främjar deltagandet i samhällslivet.
Läs mer om Kulturkompis
Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Här kan du söka ideella uppdrag. Är du aktiv i en förening som vill arrangera en aktivitet för ensamkommande flyktingbarn så kan du lägga ut uppdrag hos Volontärbyrån.
Volontärbyråns webbplats
På globalportalen finns ytterligare tips på vad du som medmänniska kan göra.
Globalportalens webbplats
Behovet av familjehem för ensamkommande i åldern 13-17 år finns alltid. Att vara familjehem innebär att en pojke eller flicka bor hemma hos dig, men går i skolan på dagtid och erbjuds aktiviteter på fritiden.
Familjehem
Om ett barn kommer till Sverige utan uppehållstillstånd och utan förälder eller annan medföljande vuxen utses en god man till barnet. Den som är god man har samma juridiska ställning som en förälder och ska företräda barnet i ekonomiska och personliga angelägenheter. Som god man för ett asylsökande ensamkommande barn kan du till exempel få ansöka om uppehållstillstånd, ansöka om stöd enligt socialtjänstlagen, förvalta barnets tillgångar, ansöka om ekonomiskt bidrag och teckna hyreskontrakt. Om barnet får uppehållstillstånd anmäler socialnämnden behovet av en särskilt förordnad vårdnadshavare till tingsrätten. När barnet fått en förordnad vårdnadshavare upphör ditt uppdrag som god man. Godmanskapet upphör utan särskilt beslut senast när barnet fyller 18 år.
Om du är intresserad av att bli god man så anmäler du det via vårt samarbete med Mölndals stad.
Intresseanmälan för god man
När ett ensamkommande barn får permanent uppehållstillstånd kan en särskilt förordnad vårdnadshavare utses. Det kan till exempel vara du som tidigare varit barnets god man. En sådan vårdnadshavare ska tillvarata barnets rättigheter och skyldigheter och till exempel vara med på möten med skola och socialtjänst samt ansvara för barnets ekonomi.
Särskild förordnad vårdnadshavare
Det finns också behov av fler kontaktpersoner/kontaktfamiljer. Att vara kontaktperson innebär att du under en kortare eller längre tid stöttar ett barn/ungdom några timmar per vecka. Att vara kontaktfamilj innebär att du tar emot ett barn/ungdom i ditt hem någon helg i månaden.
Kontaktfamilj/kontaktperson
På sfi (svenska för invandrare) på Vuxenutbildningen i Härryda kommun lär sig idag många elever svenska. Elevernas bakgrunder och förutsättningar för att lära sig det svenska språket varierar stort. Ett viktigt steg för att utveckla sitt språk och närma sig arbetsmarknaden är att få göra språkpraktik ute på en arbetsplats. Härryda kommun söker därför språkpraktikplatser inom olika områden.
Eleven kommer till arbetsplatsen efter överenskommelse om arbetstider och arbetsuppgifter. Huvudsyftet för eleven är att få prata svenska utanför skolan men också att få en inblick i verksamheten/företaget och de arbetsuppgifter som personalen utför. Eleverna kan och bör utföra lämpliga arbetsuppgifter, även om huvudsyftet är att få prata mycket svenska.
Den verksamhet som vill ta emot en språkpraktikant bör utse en handledare. Handledaren introducerar och stödjer eleven under praktikens gång. Handledaren har därför en viktig roll i att ge eleven goda möjligheter att lära känna och förstå verksamheten, arbetsuppgifterna och personalen
Vill du veta mer? Välkommen att höra av dig:
Gunilla Sparf, sfi-lärare och språkpraktikanskaffare
031-724 69 61, gunilla.sparf@harryda.se
Mohammed Radwan Alhourani, företagskoordinator på arbetsmarknadsenheten
031-724 85 46, mohammedradwan.alhourani@harryda.se