För att skydda människor från passiv rökning finns det miljöer där det enligt tobakslagen är förbjudet att röka. Genom att respektera förbjudet bidrar du till en mer hälsosam miljö och motverkar att barn och ungdomar börjar röka. Vattenpipor och e-cigaretter omfattas också av tobakslagen.
Lagen innehåller flera viktiga förändringar, till exempel är det nu förbjudet att röka på uteserveringar, lekplatser, entréer, hållplatser, perronger och inhägnade platser för idrottsutövning.
Enligt den nya lagen är det även förbjudet att röka örtprodukter, vattenpipor samt att använda sig av elektroniska cigaretter inom de rökfria områdena.
Den som störs av rökning i en lokal eller på en plats som ska vara rökfri ska i första hand ta upp det med fastighetsägaren eller den som är ansvarig för verksamheten.
Lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter
Du kan läsa mer under Folkhälsomyndighetens frågor och svar om den nya lagen om tobak och liknande produkter.
Du som äger eller på annan grund förfogar över en lokal, annat utrymme eller område utomhus som omfattas av rökförbud, ansvarar för att regler om rökfria miljöer följs. Ansvaret gäller även för entrén, oavsett om du äger eller disponerar området utanför.
Du som ansvarar för rökförbudet ska:
Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, har du rätt att be personen lämna platsen. Bara poliser och ordningsvakter har rätt att avlägsna personen från platsen.
Kommunen utför tillsyn för att tobakslagen ska följas. Om bestämmelserna om rökförbud inte följs kan miljö- och bygglovsnämnden kräva att ägaren vidtar åtgärder som gör att lagen följs. Till kraven på åtgärder kan ägaren få betala vite, det är en avgift som måste betalas om inte åtgärder utförs.