För att minska utsläppen av växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen ställs särskilda krav på dig som är verksamhetsutövare för en kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning som innehåller fluorerade växthusgaser, F-gaser.
Sedan 1 januari 2015 gäller EU:s-förordning 517/2014.
Från 2017 gäller Förordning om fluorerade växthusgaser (2016:1128), f-gasförordningen.
Från och med 1 januari 2020 får stationär kylutrustning som innehåller köldmedier med GWP-faktor på 2500 eller högre (till exempel R404A), inte installeras med undantag för militär utrustning eller utrustning avsedd för tillämpningar som är utformade för att kyla produkter till temperaturer under – 50 °C.
Från och med 1 januari 2020 får nytt köldmedium med GWP-faktor på 2500 eller högre (till exempel R404A), inte användas vid service eller underhåll av kylutrustning med en fyllningsstorlek på 40 ton CO2e eller mer. Regenererat eller återvunnet köldmedium får dock användas fram till 2030.
Kraven på vilka utrustningar som ska läckagekontrolleras och med vilken periodicitet finns i EU-förordningen om f-gaser och uttrycks i koldioxidekvivalenter (CO2e). Generellt gäller:
Mer information hittar du i Naturvårdsverkets vägledning om Läckagekontroll, nya gränsvärden Länk till annan webbplats.
Du som är operatör ska inkomma med årlig rapport till miljö- och hälsoskydd om det någon gång under ett kalenderår finns 14 ton eller mer koldioxidekvivalenter i en stationär anläggning, i en anläggning på fartyg eller i en mobil utrustning som omfattas av läckagskontroll enligt 11 § eller enligt artikel 3.3 andra stycket och 4.1 - 4.3 i EU-förordningen om f-gaser.
Rapporten ska lämnas in senast 31 mars året efter kalenderåret och vara undertecknad eller försedd med elektronisk underskrift av dig som är operatör.
Den svenska f-gasförordningen 15 § anger vad som ska rapporteras, förutom vissa uppgifter som gäller för Sverige ska även uppgifter från artikel 6, EU-förordningen ingå i rapporten. Det är sammantaget dessa uppgifter:
Det är normalt sett den som är ägare som är operatör. Om ägaren inte har rådighet över utrustningen så är operatören den fysiska eller juridiska person som har det faktiska tekniska ansvaret för de produkter och den utrustning som omfattas av 2.8 i EU-förordningen om f-gaser.
Inom en anläggning kan det finnas flera operatörer. Varje operatör ansvarar då för de utrustningar som man har rådighet över. Om exempelvis en produktleverantör har en tillfällig kylutrustning i en affär så bör parterna komma överens om vem som är operatör.
Om ni som operatör har anlitat annat företag att hantera era årsrapporter och önskar att det företaget ska företräda er, behöver ni skicka med en fullmakt.
En anläggning omfattar de kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustningar som används i en och samma verksamhet av samma operatör enligt 4 § f-gasförordningen.
För varje utrustning ska det föras register över läcksökningar, påfyllningar eller avtappningar av köldmedium, vem som genomfört åtgärderna och övriga ingrepp som berör köldmediekretsen.
Varje utrustning ska vara märkt med köldmediemängd och köldmedietyp. Utrustningen ska dessutom vara försedd med noggranna och lättförståerliga drifts- och skötselinstruktioner på svenska.
Miljö- och hälsoskydd ska underrättas före installation eller konvertering av utrustning (aggregat) som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer. Det är den enskilda utrustningens (aggregatets) köldmediemängd som styr kravet på underrättelse.
Miljö- och hälsoskydd tar ut en avgift för den tillsyn och handläggning som görs i ett ärende, enligt taxa beslutad av fullmäktige.
Avgifter prövning, kontroll och tillsyn Länk till annan webbplats.
Avgift tas inte ut för råd och information.
Vid överträdelser av betämmelserna kan du behöva betala miljösanktionsavgift. Det gäller till exempel om läckagekontroller inte utförts eller gjorts för sent, om årsrapporten lämnas in för sent eller om du inte har underrättat miljö- och hälsoskydd före nyinstallation.
De verksamheter som har någon köldmedia installerad ska varje år lämna en rapport över utförda kontroller till kommunens verksamhet för miljö- och hälsoskydd. Rapporten ska vara inlämnad senast den 31 mars varje år.
Garanti: Om rapporten inkommer via e-post får du en bekräftelse direkt att vi mottagit din rapport. I övriga fall får du en bekräftelse inom en vecka.