På denna sida hittar du som vårdnadshavare information om hur förskola och skola påverkas i coronapandemin.
I kommunens hantering av coronapandemin är en huvudinriktning att fortsätta bedriva kommunens verksamheter, med fokus på att upprätthålla samhällsviktig verksamhet så som skola, vård och omsorg.
Härryda kommuns förskolor och grundskolor är huvudsakligen öppna och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De gör bedömningen att det inte finns anledning att stänga förskolor och skolor om det inte finns stor risk för smitta.
Folkhälsomyndigheten - om förskola, grundskola och gymnasier.
Vi anpassar vår verksamhet för att de aktiviteter som innebär närkontakt genomförs på ett tryggt sätt. I undervisningslokaler och matsalar försöker vi att ha extra avstånd mellan sittplatserna. Möten mellan vuxna begränsas så långt det går, genom att exempelvis vårdnadshavare stannar utanför. Personalen pratar med barn och elever om hygien och om att hålla avstånd.
Under 2021 har elever i årskurs 7-9 på kommunens grundskolor undervisats växelvis i skolan och på distans, efter beslut av välfärdsnämndens ordförande och utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Det är varje rektor som bestämmer hur uppdelningen kring distansundervisning och undervisning i skolan ska göras. Respektive skola kommer därför fortsätta informera påverkade elever och vårdnadshavare med vad som gäller för varje enskild.
Välfärldsnämndens beslut om växelvisundervisning i skolan och på distans för elever i årskurs 7-9 förlängdes den 11 mars och gäller till och med 4 april 2021.
Sedan 25 november bedriver Hulebäcksgymnasiet huvudsakligen undervisning på distans. Beslutet gäller till och med den 1 april 2021 eller tills annat beslut fattas.
Mer om hur Hulebäcksgymnasiet anpassar sin verksamhet och vad som gäller för eleverna just nu, hittar du under Information, frågor och svar om hur Hulebäcksgymnasiet påverkas av corona.
Elever i gymnasiet, barn i grundskolan, förskolan och familjedaghem ska stanna hemma vid minsta symtom och undvika kontakt med andra.
Folkhälsomyndigheten: Hur länge bör jag stanna hemma?
Om du som vårdnadshavare blivit sjuk får du inte lämna barnet på förskola eller familjedaghem. Friska barn kan vara i förskolan och familjedaghem, men den som lämnar barnet ska vara frisk.
Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn i förskoleklass, årskurs 1-9 och elever i gymnasieåldern provtas om de har sjukdomssymtom som tyder på covid-19.
Mer information om provtagning för covid-19 i Västra Götaland.
Vid negativt provsvar kan du som vårdnadshavare (eller myndig elev i gymnasieskolan) visa upp det negativa provsvaret för klasslärare eller mentor, som sedan lämnar besked om eleven kan återgå till skolan eller inte.
Vid positivt provsvar ska barnet stanna hemma minst två dygn efter feberfrihet och allmän förbättring, samt minst sju dagar efter första symtom.
Barn och unga som inte testats stannar även i fortsättningen hemma så länge de har symtom och i minst sju dygn från insjuknande, varav två dygn utan symtom. I de fall barnet har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan barnet återgå till skola och annan verksamhet om det gått sju dagar sedan insjuknandet. Ovanstående upprepas vid varje nytt infektionstillfälle.
Folkhälsomyndigheten - Vägledning för påvisning av pågående covid-19 hos barn och unga
Om smitta av covid-19 konstateras hos någon på en förskola eller skola, ska skolans rektor kartlägga vilka personer som den smittade varit i närkontakt med på skolan från och med 48 timmar innan symtom framträtt. Rektorn ska sedan informera de som eventuellt utsatts för smitta om hur de ska agera.
Alla rektorer följer samma handlingsplan och rekommendationer från Smittskydd Västra Götaland. Skolan har inget uppdrag och heller inte rätt att gå ut med allmän information till vårdnadshavare om smitta hos enskilda personer på grund av integritet och patientsäkerhet. Om verksamheten märkbart påverkas av sjukdom och sjukfrånvaro kommer förskolan eller skolan informera om detta.
Om smittspårning och hantering av lokala utbrott av covid-19.
Det är endast välfärdsnämnden i kommunen som kan ta beslut om att stänga en enskild klass, årskurs eller skolenhet och gå över till undervisning på distans. Det kan endast ske av följande anledningar:
På nationell nivå är det Folkhälsomyndigheten som rekommenderar och regeringen som beslutar om distansundervisning och stängning av skolor.
Kommunens måltidsservice, tillsammans med varje förskola och skola, anpassar serveringsrutinerna i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska risken för smittspridning. Det innebär exempelvis att måltidsservering sprids ut över längre tid på dagen.
Folkhälsomyndighetens information om covid-19 till förskola och skola
Folkhälsomyndighetens information om hur du minskar smittspridningen
Västra Götalandsregionens information till förskola, skola och högre utbildning
Krisinformation.se - så pratar du med barn om coronaviruset