Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
5 januari 2022

Trygghetssensorer införs på äldreboenden

Trygghetssensor

Trygghetssensor

Om brukaren skulle falla i sin lägenhet får personalen direkt ett larm till sina telefoner. Systemet med trygghetssensorer planeras att införas på samtliga äldreboenden under året.

Sedan ett år tillbaka testar ett våningsplan på äldreboendet Hönekulla gård i Mölnlycke så kallade trygghetssensorer. I 20 lägenheter finns en liten dosa monterad som via osynligt infrarött ljus registrerar rörelser i rummet utan att visa några personliga detaljer. Brukaren bestämmer om hen vill ha denna service och i såfall vilka funktioner. Systemet är ett komplement till det vanliga larmet som brukaren bär.

Simon Åkerlund, undersköterska på Hönekulla gård

Simon Åkerlund

Larmet är kopplat till en app på personalens telefoner

- Många vill ha fallarmet aktiveterat. Det innebär att om brukare skulle ramla i sin lägenhet så får vi direkt ett larm till våra telefoner och kan ofta vara på plats innan brukaren själv hinner larma, säger Simon Åkerlund, undersköterska på boendet och extra insatt i testprojektet.

Systemet är kopplat till en app på personalens telefoner. Idag är telefonen en av deras viktigaste arbetsverktyg och används även vid till exempel signering av mediciner.

Stör inte i onödan

Tillsyn på natten är en annan uppskattad funktion som innebär personalen regelbundet går in på appen för att se att brukaren ligger lugnt i sin säng - istället för att smyga in, försiktigt tända upp och riskera att störa brukaren.

- Det finns olika inställningar som enkelt kan anpassas till respektive brukares behov. Till exempel kan vi larmas om brukaren ställer sig upp ur fåtöljen eller från sängen. Detta kan passa bra för personer med stor fallrisk, säger Simon Åkerlund.

Kan det blir mindre av det personliga mötet när man överlåter en del åt tekniken?

- Vi anpassar oss hela tiden efter brukarens vilja och önskemål. Med sensorerna får vi mer sammanhållen tid för respektive brukare när vi inte behöver springa ifrån för tillsyn i samma omfattning som tidigare. Brukaren får snabb hjälp när hen behöver men vi stör inte heller i onödan, och det är många som uppskattar det, säger Simon Åkerlund.

Brukare och personal har utvärderat systemet regelbundet och med mycket positiva resultat. Upphandling pågår av system med liknande funktionalitet som testats på Hönekulla gård och planeras införas på samtliga av kommunens äldreboenden under 2022.